12 juli 2020

Waarom ‘Waarom’ zo kan irriteren!

Heb jij dat ook dat wanneer iemand je vraagt ‘Waarom doe je dat’, dat dat je soms zó kan irriteren?
Terwijl de vraag goed bedoeld is en interesse toont. Maar op de een of andere manier roept een WAAROM VRAAG een gevoel op van ‘als kind behandeld te worden’. En wat volgt is vaak miscommunicatie en irritatie.

Hoe dat komt? Een van de mogelijke oorzaken is dat ouders kinderen vaak naar het Waarom vragen als iets niet goed gegaan is. En dan leer je als kind dat achter waarom een ‘ iets-niet-goed-gedaan’ bericht komt. En dat staat ons geheugen op. We zijn ons dat alleen niet meer bewust. Het fijne is dat het mogelijk is om ‘dat gevoel’ te voorkomen.

Tip 1: Waarom-vragen kun je vervangen door: wat is er gebeurd waardoor je deze keuze hebt gemaakt/ of wat maakt dat dit wel/niet gebeurd?

Tip 2: Vraag als Ouders ook naar het Waarom als je kind een mooie tekening heeft gemaakt of een goed cijfer heeft behaald op school en laat u verrassen door hun antwoord.

TIP 3. Waarom is een hele goede start van een zin, wanneer je wilt weten wat voor iemand belangrijk is in het leven én luister naar het antwoord!

Mijn moeder zei altijd op de vraag Waarom? DAAROM!
Hoe wijs!